Криму не вистачає м'яса, тому експерт пропонує їсти шкіри і кістки

У Криму виробництво м'яса поки недостатнє

Криму не вистачає м'яса, тому експерт пр…

Таку думку в інтерв'ю "Кримській газеті" висловив заступник директора Академії біоресурсів і природокористування КФУ ім. В. І. Вернадського з навчальної роботи, доктор технічних наук Юрій Гербер, передає кореспондент Depo.Кропивницький.

"Норма споживання м'яса - 70-75 кілограмів на рік на людину. У нас сьогодні ця цифра приблизно 55-56 кілограмів - 78% від норми. Тобто виробництво м'яса в Криму поки недостатнє", - сказав Гербер.

Він додав, що поголів'я м'ясних стад великої рогатої худоби в порівнянні з 1990 роком скоротилося в 4 - 5 разів і потребує відновлення, так само як і птахівництво, кролівництво, вівчарство.

"Щоб Крим забезпечити м'ясом, треба будувати великі тваринницькі комплекси, що дозволить здешевити продукцію. Необхідне збільшення поголів'я тварин на відгодівлі, треба вирішити пов'язані з цим питання селекційної роботи, кормової бази, використання сучасного обладнання з низькою питомою енергоспоживанням, зокрема впровадження обладнання, яке працює на відновлюваних джерелах енергії", - додав Гербер.

Він зазначив, що чим дрібніше виробник, тим менше шансів вирішити цю проблему. Невеликі приватні заводи виробляють якусь певну м'ясну продукцію, використовуючи лише частини туші тварини. Решту біологічного "врожаю" вирощених тварин - шкуру, кістки тощо - просто викидають.

"А все це можна переробити і використовувати. Наприклад, у 70-х роках у Червоногвардійському районі був побудований великий завод, який переробляв ці відходи в м'ясо-кісткове борошно. Будівля заводу збереглася до цих пір, і при бажанні його можна відновити. Адже сьогодні утилізація відходів виробництва для керівників м'ясопереробних кримських підприємств - одна з найсерйозніших проблем", - сказав експерт.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Крим

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme